Videokonsultasjon på Whereby
OUS tilbyr videkonsultasjon når fysisk oppmøte ikke er nødvendig eller mulig. Whereby er en web-basert løsning som tilbyr videokonsultasjoner mellom pasient og helsepersonell. Løsningen er beregnet for at du som pasient kan bruke din egen pc/smarttelefon/nettbrett for å gjennomføre en sikker samtale med helsepersonell ved bruk av video, uten å måtte komme til sykehuset.
Det er frivillig å delta i videokonsultasjon, men i forbindelse med pandemien oppfordrer vi på det sterkeste at du godtar omgjøring av fysisk oppmøte til videokonsultasjon. På den måten kan vi tilby trygge og gode konsultasjoner, og likevel følge helsemyndigheters anbefalinger og pålegg om å begrense fysisk kontakt der det ikke er strengt nødvendig.
Med bruk av videokonsultasjon kan vi også minimere antall konsultasjoner som må utsettes.
Før
Hvordan får du tilgang?
Din behandler inviterer deg til videokonsultasjon via:
- En nettadresse som du får i innkallingsbrevet til den polikliniske timen, eller
- SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen
Har du fått en nettadresse i innkallingsbrevet?
- Logg inn på www.helsenorge.no eller Digipost og åpne innkallingsbrevet
- Klikk på lenken i brevet
- Logg inn på Whereby med din BankID
Har du fått en SMS om timen?
- Du mottar en SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen
- Trykk på lenken og følg instruksjonene under (se felles instruksjoner)
Du kan bruke PC, nettbrett eller smarttelefon for å delta i en videokonsultasjon. For best opplevelse anbefales Safari på Apple-produkter (Mac, iPhone og iPad) og Chrome på Windows PC og Android brett/smarttelefoner.
- Du må være koblet til internett.
- Det kreves ingen installasjon av programvare på din enhet. Kamera er nødvendig for å se og bli sett. Du kan derfor ikke bruke enheter som ikke har dette.
- God belysning er viktig, men unngå direkte lyskilder i bakgrunn av bildet for best mulig bildekvalitet.
- Ha telefon og kontaktinformasjon fra innkallingen tilgjengelig i tilfelle noe uforutsett oppstår under konsultasjonen.
- Vi anbefaler bruk av øretelefoner/ørepropper for optimal lyd.
Under
- Trykk på linken i SMS eller e-post.
- Videoløsningen vil starte i nettleseren din og tester automatisk lyd og bilde.
- Vær presis til konsultasjonen, gjerne 5 min før. Behandler vil slippe deg inn når timen er starter. De kan være noe forsinket og kontakter deg om det er tekniske problemer.
- Alle deltakerne i videokonsultasjonen presenterer seg selv foran kamera.
- Dersom det oppstår tekniske problemer underveis, er behandler ansvarlig for å vurdere om kvaliteten er tilstrekkelig god til å gjennomføre videokonsultasjonen.
Når videokonsultasjonen avsluttes, kobler du fra samtalen ved å trykke på «FORLAT» (den røde hånden).
Vær oppmerksom
Hva koster det å delta på videokonsultasjon?
Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte. Hvis du må avbestille oppsatt time, gi beskjed så raskt som mulig til avdelingen du har time hos og helst minst 1 uke før selve timeavtalen. Da kan andre pasienter få timen du er innkalt til.
Taushetsplikt, personvern og sikkerhet
Når du velger å delta i videokonsultasjonen samtykker du til bruk. Samtalen er kryptert og pasientsensitive data blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere.
De samme strenge kravene til taushetsplikt gjelder for videokonsultasjoner som ved fysisk oppmøte, jamfør helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Dette gjelder for både samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen.
Vi har sikker innlogging for pasienter, det vil si at du fra da av skal identifisere deg ved hjelp av BankId når du skal logge på det virtuelle videorommet. På denne måten kan vårt helsepersonell se pasientenes personnummer og være sikker på at riktig pasient er ankommet.
Journalføring
Samtalen blir journalført på lik linje som om samtalen skulle foregå ansikt til ansikt, eller per telefon. Relevante og nødvendige helseopplysninger kan som hovedregel gis til helsepersonell som samarbeider om å yte helsehjelp dersom dette er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp, med mindre du som pasient motsetter deg dette.
Lagring av data
Løsningen lagrer bruksdata som er nødvendig for at funksjonene i tjenesten skal fungere, som f.eks. e-postadresse, IP-adresse, geografisk posisjon, besøkslengde og tidspunkt og mer.
Kontakt
Rikshospitalet
Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet
Oppmøtested
For teknisk bistand ved videokonsultasjon, ring Sykehuspartner 32 81 52 85.
Åpningstider: kl. 08:00-15:30
Taushetsplikt, personvern og sikkerhet
Henvendelsen loggføres. Sykehuspartner loggfører ikke pasientopplysninger, henvendelsen vil loggføres som en generell henvendelse uten persondata som navn, telefonnummer eller annet.
Sykehuspartner er underlagt de samme strenge kravene til taushetsplikt som sykehuset, i tråd med helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Dette gjelder for både samtalen og behandling av informasjon som fremkommer under samtalen.
For klinisk bistand må du kontakte behandler ved sykehuset.
Adresse
- I dag STENGT
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo