Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undervisning og veiledning

Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP) underviser om sentrale områder innen personlighetspsykiatri og spesielt om forståelse og behandling av personlighetsforstyrrelser. For tiden holder vi de fleste kursene våre digitalt.

En person som underviser en gruppe mennesker

​Undervisning 


Vi arrangerer en rekke kurs og fagdager i løpet av året. For tiden holdes de fleste kursene våre digitalt. Kommende arrangement annonseres på nettsiden og via nyhetsbrev. Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet Nytt fra NAPP. 

Vi kan tilby følgende digitale kurs:

Dette er et 2-dagers kurs i bruken av utredningsverktøyet SCID-5-PF i utredning av personlighetsforstyrrelser. Kurset gir en innføring i hvordan tilpasse dagens kategoriske system til en dimensjonal forståelse. Kursdagen integrerer teori, videodemonstrasjoner og trening på praktiske ferdigheter i diagnostisk utredninger av pasienter ved bruk av SCID-5-PF.

Les mer om SCID-5-PF her.

Kurset går over to dager og fokuserer på differensialdiagnostikk mellom personlighetsforstyrrelser, Bipolar lidelse type-II, ADHD, Autisme spekter forstyrrelser og kompleks PTSD.

Kurs i differensialdiagnostikk er foreløpelig utsatt. Informasjon om neste kurs kommer.

Kurset gir en innføring i pasientgruppe som alt for lenge har kommet i skyggen både i skole og samfunn, og i klinisk forskning og behandling– unnvikende personlighetsforstyrrelse. Lidelsen er hyppig, innebærer mye skjult lidelse, og ofte et stort funksjonstap, men finnes – som andre personlighetsforstyrrelser – i ulike alvorlighetsgrader. Det å kunne gjenkjenne denne problematikken og tilby effektiv behandling tidlig, vil bidra til å bedre prognosen betydelig. Kurset gir deg et oppdatert innblikk i hvordan vi kan forstå lidelsen og tilrettelegge behandling for den sannsynligvis hyppigste personlighetsforstyrrelsen i befolkningen.

Kurset går over en dag og tilbys ofte i forbindelse med kurset Generalistmodel for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Kurset gir en innføring i generalistmodellen, utviklet av John Gundersen, «Good Psychiatric Management, GPM»  - for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF). Generalistmodellen har vist seg å ha god effekt på EUPF og står sentralt for å sikre god behandling til flere. Den er mindre omfattende enn de spesialiserte behandlingsmodellene for EUPF, og kan dermed være lettere å innføre. Slik gir den en mulighet til å hjelpe flere med mindre ressurser.

Generalistmodellen baseres på at klinikere får opplæring i en god patologiforståelse, og etablerte terapeutiske metoder. Den tar for deg de viktigste behandlingsprinsippene i behandling av EUPF; samarbeid med pasienten, psykoedukasjon og forutsigbarhet i en reell relasjonell ramme preget av respekt og empati. Terapeuten er aktiv, validerende og innenfor klare rammer. På kurset skisseres ulike tilpasninger, potensielle utfordringer og hvordan rammene for terapien kan etableres og opprettholdes for å skape forutsigbarhet.

Kurset går over en dag og tilbys ofte i forbindelse med kurset Forståelse og behandling av unnvikende personlighetsforstyrrelse.

Vi vet i dag at effektiv behandling av personlighetsproblemer finnes. Det foreligger et godt kunnskapsgrunnlag for tidlig behandling av ungdom med tegn til personlighetsproblemer. Vi vet også at tidlig behandling gir bedre utsikter. Uteblir riktig behandling, fører det ofte med seg stadig økt lidelsestrykk, hyppige innleggelser og at unge faller utenfor i samfunnet.

½ dags eller 1 dags kurs om personlighetsforstyrrelser for primærhelsetjenesten.



Ta kontakt med oss om du er interessert i noen av disse kursene våre på e-post: napp@ous-hf.no

Se også kommende arrangementer.

Veiledning

​Vi kan tilby veiledning til helsepersonell i spesielt vanskelige kliniske saker, i den grad vi har kapasitet. NAPP har ikke anledning til å å bidra med regelmessig veiledning over tid. Veiledningen kan gjøres via Norsk Helsenett, som er en sikker kanal for overføring av pasientsensitivt innhold. Alternativt ved et et møte her hos oss.

NAPP har ingen klinisk funksjon og tar ikke i mot søknader om utredning eller second opinion, og driver ingen form for behandling.

Skulle det være behov for å få bistand fra oss, send din henvendelse på e-post: napp@ous-hf.no.


 

Nytt fra NAPP

Nettverk for personlighetsforstyrrelser

Nettverk for Personlighetsforstyrrelser (tidligere DagbehandlingsNettverk), er et klinisk forskningssamarbeid mellom behandlingsenheter eller team som driver behandlingsprogram for pasienter med personlighetsforstyrrelser.

Les mer om nettverket her
En gruppe mennesker som sitter ved et bord og jobber sammen

Forskergruppen for personlighetspsykiatri

Forskergruppens for personlighetspsykiatri overordnede mål er å finne svar på hvordan personlighetsforstyrrelse best kan forstås og behandles.
Besøk forskergruppens nettside her
Foto
Sist oppdatert 19.02.2024