Om
kompetansetjenesten
Nasjonal
kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) skal samle, utvikle
og bygge ernæringskompetanse til bruk i helsetjenesten i hele landet. Formålet
med dette er å sikre en bedre og mer enhetlig kvalitet på pasienttilbudet hvor
ernæring inngår som en integrert del av den medisinske behandlingen.
Bakgrunn
Kosthold og ernæring
er en viktig del av behandling og oppfølging av pasienter etter akutt og
kronisk sykdom. Redusert ernæringsstatus som følge av sykdom og/eller
behandling er assosiert med økt sykelighet, redusert livskvalitet og lengre
opphold på sykehus eller andre institusjoner. Tilpasset kosthold og
ernæringstiltak kan forbedre matinntaket og ernæringsstatusen til de pasientene
dette gjelder.
Organisering og
tilknyttning
Helse Sør-Øst fikk i
2013 i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å opprette en Nasjonal
kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring med oppstart 2014.
Nasjonal
kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring er del av Senter for
klinisk ernæring, et samarbeid mellom Oslo Universitetssykehus og Universitetet
i Oslo.
Kompetansetjenesten
er organisert under Kreftklinikken, Seksjon for klinisk ernæring v/Anne
Høydalen
Mandat
Hovedmål:
Kompetansetjenesten
skal samle, utvikle og spre kunnskap om sykdomsrelatert underernæring i
helsetjenesten.
Delmål:
1. Bygge opp kompetanse
om sykdomsrelatert underernæring
Kompetansetjenesten
skal samle og bidra til å utvikle relevant prosedyrer, retningslinjer,
veiledere og verktøy, samt bygge en base av hjelpemidler og relevant
litteratur. Kompetansetjenesten skal bidra til revidering av nasjonale
retningslinjer og nasjonal veileder.
2. Undervisning,
veiledning og formidling av kompetanse om sykdomsrelatert underernæring
Kompetansetjenesten
vil være aktive formidlere av kunnskap om sykdomsrelatert underernæring og
bidra i relevant undervisning.
3. Overvåke og
formidle behandlingsresultat
Kompetansetjenesten
er en av flere aktører og pådrivere i arbeidet med å utvikle
kvalitetsindikator, strukturerte data og arketyper som er en viktig del av
utviklingen av elektronisk pasientjournal.
4. Delta i forskning,
forskningsnettverk og innovasjon
Kompetansetjenesten
skal
• delta i relevante
forskningsnettverk
• bidra og initiere
forskning på sykdomsrelatert underernæring (foreslå relevante prosjekt og delta
i utformingen av søknader)
• fremme nasjonalt
forskningssamarbeid
• bidra i utviklingen
av ferdighetssenteret ved Senter for klinisk ernæring
• bidra i innovasjon
som forenkler og forbedrer pasientbehandlingen
5. Likeverdig tilgang
• Organisering:
Kompetansetjenesten er organisert som et nasjonalt nettverk for å fremme
samarbeid mellom fagmiljøene i helseregionene. Ved at alle helseregionene får
eieforhold og medansvar kan tjenesten bli en faglig ressurs for alle.
• Hjemmeside:
Kompetansetjenesten har egne hjemmesider for å spre informasjon om
sykdomsrelatert underernæring og tjenestens innhold.
• e-læringskurs og
andre verktøy: Kompetansetjenesten vil bidra til at e-læringskurs og andre
relevante verktøy holder god kvalitet og blir nasjonalt tilgjengelige, 24/7
6. Bidra til
implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis
Kompetansetjenesten
skal bidra til implementering av nasjonale faglige retningslinjer for
forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.
• kartlegge hvilke sykehus
som har vedtatt en overordnet ernæringsstrategi
• bistå sykehus med å
utarbeide ernæringsstrategi
• bistå sykehus med å
implementere ernæringsstrategier og handlingsplaner