Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Forskningsstøtte logo

Finansieringskilder

Finansieringskildene som presenteres her, er blant de viktigste og mest sentrale stedene å søke finansiering til ditt prosjekt. De representerer likevel kun et utvalg av mulighetene som finnes, og kanskje passer andre kilder bedre for deg.

Nasjonale finansieringskilder

Helse Sør-Øst RHF støtter helseforskning i regionen. Prosjektene skal gi ny kunnskap og kompetanse, for utvikling av morgendagens spesialisthelsetjenester til beste for pasientene. Det kan søkes støtte innenfor følgende kategorier:

  • Regionale forskningsmidler
  • Strategiske midler til ikke-universitetssykehus
  • Utenlandsstipend
  • Regionale forskningsnettverk
  • Regionale forskningsmidler utlyses årlig til bl. a. doktorgradsstipender, postdoktorstipender og åpen prosjektstøtte. 

Se Helse Sør-Øst - helsefaglig forskning.

Forskningsrådet bidrar årlig med 10 milliarder til forskning og innovasjon, innenfor kategorier som helse, bioteknologi og global utvikling. I kategorien «helse» inngår programmene BEHANDLING, BEDRE HELSE og HELSEVEL. Hovedsøknadsfristen er i april hvert år. De viktigste prosjekttypene er Forskerprosjekt, Innovasjonsprosjekt, Forskningssenter og Forskningsinfrastruktur.

Se Forskningsrådet.

Hovedmålene med KLINBEFORSK er å bidra til at flere pasienter skal få tilbud om deltakelse i utprøvende behandling gjennom klinisk behandlingsforskning, økt koordinering av kompetanse, ressurser og infrastruktur og styrke grunnlaget for å gi helsetjenester som er effektive, sikre og av god kvalitet.

Programmet lyser årlig ut midler til nasjonale multisenterstudier. Hver studie må ha deltakelse fra alle regioner.

Se KLINBEFORSK - nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten.

Kreftforeningen jobber for at færre skal få kreft, at flere skal overleve kreft og for bedre livskvalitet for personer rammet av kreft. De støtter et bredt spekter av kreftforskning igjennom flere typer utlysninger.

Kreftforeningen har årlige utlysninger av midler til kreftforskningsprosjekter innen grunnforskning, translasjonsforskning, klinisk forskning, epidemiologisk forskning, samt helse -og samfunnsvitenskapelig forskning. I tillegg lyser Kreftforeningen årlig ut midler til særskilte satsningsområder, som f.eks. forskning på brystkreft (midler fra Rosa sløyfe-aksjonen).

Se Kreftforeningen - forskning.

Stiftelsen Dam (tidligere Extrastiftelsen) er frivillighetens egen stiftelse, og støtter forsknings- og utviklingsprosjekter som fremmer fysisk og psykisk helse, mestring og livskvalitet. Det er to ordninger: Helse og Forskning. «Helse» er prosjekter og tiltak for forebyggende helsearbeid, rehabilitering, omsorgsarbeid og folkehelsearbeid. «Forskning» har som siktemål å knytte forskningen tettere opp mot helseutfordringer ved å støtte prosjekter som bedrer levekår, fysisk og psykisk helse, mestring, livskvalitet og sosial deltakelse.

Se Stiftelsen Dam.

Internasjonale finansieringskilder

Horizon 2020 er EUs forskningsprogram for perioden 2014 – 2020. Programmet finansierer forsknings- og innovasjonsprosjekter som skal være med på å løse samfunnsutfordringer, skape flere arbeidsplasser og bidra til økonomisk vekst i Europa. Disse målene er nedfelt i europeiske strategier som European Research AreaEurope 2020 og Innovation Union.

H2020 er et av de viktigste virkemidlene for å bidra til å nå måleneH2020 har tre satsningsområder; Excellent ScienceIndustrial leadership og Societal challenges, som alle er relevante for medisinske og helsefaglige forskningsmiljøer. Excellent Science finansierer den frie forskningen. Industrial leadership er i all hovedsak rettet mot bedrifter, men ønsker/krever ofte samarbeid med akademiske forskningsmiljøer. Societal challenges er delt inn i tema/samfunnsutfordringer som helse, mat/jordbruk, klima, transport og samfunnssikkerhet.

Utlysningene har definerte problemstillinger EU ønsker løst. Et prosjekt må ha minimum tre forskningsinstitusjoner og/eller bedrifter fra minimum tre ulike EU-medlemsland/assosierte land.

Se Horizon 2020 Research and Innovation.

Horizon Europe er EUs forskningsprogram for perioden 2020 – 2026. Horizon Europe vil bygge videre på Horizon 2020.

IMI er et offentlig-privat samarbeid mellom EU og European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Målet er å fremme utviklingen av bedre og sikrere medisiner. IMI legger til rette for samarbeid mellom nøkkelaktørene involvert i helseforskning; helseforetak, universiteter, farmasøytiske og andre næringer, små og mellomstore bedrifter, pasientorganisasjoner og legemiddelmyndigheter.

Se IMI

AAL vil skape bedre livskvalitet for eldre og styrke industrielle muligheter innen aldringsteknologi og innovasjon. AAL finansierer prosjekter som utvikler markedsklare produkter og tjenester for eldre. Hvert prosjekt består av små og mellomstore bedrifter, forskningsorganer og sluttbrukerorganisasjoner. Prosjektene er rettet mot bl.a kroniske tilstander, sosial inkludering, tilgang til digitale tjenester, mobilitet og mestring av daglige aktiviteter.

Se AAL Europe.

Joint Programme Initiatives (JPI) er europeiske fellesprogrammer organisert i ulike tematiske utfordringer. Norske forskere kan søke prosjektmidler gjennom utlysninger der Norge deltar. Det er opprettet 10 JPI-er, bl. a. på antimikrobiell resistens, nevrodegenerative sykdommer og mat og helse, og Norge deltar i alle.

Se Joint Programming Initiatives (JPIs).

ERA-NET er samarbeid mellom nasjonale forskningsprogrammer for samordning og styrking av offentlig finansiert forskning i Europa. Norge deltar i ERA-NET, bl.a. innenfor kreft, persontilpasset medisin, kardiovaskulære sykdommer, sykdommer som rammer nervesystemet og hjernen, og nanomedisin.

Se ERA-LEARN - Network Information.

Støtteordning for søknader til EUs forskningsprogram Horisont Europa

OUS har fått tildelt finansiell støtte (PES - Prosjektetableringsstøtte) til å utarbeide søknader til EUs forskningsprogram Horisont Europa på vegne av alle foretak i Helse Sør-Øst for 2023-2024.

PES Horisont Europa 223 - 2024

I 2023 og 2024 har Oslo universitetssykehus, på vegne av Helse Sør-Øst RHF, blitt tildelt PES Horisont Europa (PES) rammebevilgning fra Forskningsrådet. Rammebevilgningen gjelder for alle helseforetak i regionen, og skal bidra til at HF’ene kan dra nytte av mulighetene i programmet Horisont Europa. 

Søknader om midler må sendes til Team for ekstern finansiering, Administrativ Forskerstøtte ved OUS ved å returnere utfylt søknadsskjema til grants@ous-hf.no.

 Last ned søknadsskjema Horisont Europa 2023 - 2024 (docx-format).

Hva kan man søke om støtte til?

  • Frikjøp av tid til søknadsskriving, posisjonering, reiser, o.l. knyttet til etablering av nettverk, konsortier og prosjekter
  • Tiltak for å styrke institusjonens EU-kompetanse
  • Innkjøp av ekstern assistanse og rådgivning knyttet til prosjektetablering og søknadsutvikling

Søknadsbeløp 2023 - 2024

Hver enkelt søknad må søke om et estimert budsjett, samtidig vil grensen for tildeling av støttebeløp fra PES vil være basert på prosjekttype, søkers rolle og budsjettet i det planlagte EU-prosjektet. Kun faktiske regnskapsførte kostnader vil bli dekket, og man får kun dekket påløpte kostnader frem til søknadsfristen. 

OUS har fått tildelt en ramme fra Forskningsrådet og støttesatsene kan måtte justeres i henhold til hvor mye midler som er tilgjengelig.

Kontaktpersoner:

Camilla Lien Sandnes
Teamleder
Tlf.: 930 82 976
E-post: grants@ous-hf.no
Team for ekstern finansering 
Administrativ Forskerstøtte
Oslo universitetssykehus HF

Svein Arnesen
Spesialrådgiver
Tlf.: 40 21 86 89
E-post: grants@ous-hf.no
Team for ekstern finansering 
Administrativ Forskerstøtte
Oslo universitetssykehus HF

Sist oppdatert 20.08.2024