Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for dekontaminering (NKKD)

Nasjonalt kvalitets og kompetansenettverk for dekontaminering (NKKD) ble opprettet på oppdrag fra de regionale Helseforetakene med virkning fra 1. januar 2024. Nettverket skal videreføre Nasjonal kompetansetjeneste for dekontaminering (NKD) sitt arbeidet med å spre kunnskap og kompetanse om dekontaminering av medisinsk utstyr. Nettverkets mandat er begrenset til spesialisthelsetjenesten. Andre aktører fra den norske helsetjenesten kan delta i nettverket utenfor nettverkes rammefinansiering.

Nettverkets virketid er fem år, i år seks etter etablering gjør RHF-ene i fellesskap en vurdering av om tilskudd skal videreføres for en ny periode. Nettverkene skal levere en kortfattet, årlig rapport til RHF-ene med fokus på oppgavene som ligger til nettverket. De regionale helseforetakenes felles rapporteringssystem eRapport skal benyttes.

Nettverket er etablert med 20% deltidsstillinger i hver helse region (noder). Personene i nodene er ansatt i eget helseforetak og har en formalisert samarbeidsavtale med koordinerende fagmiljø for nettverket. Koordinerende fagmiljø er Avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus HF og ledes av seksjonsleder ved Seksjon for dekontaminering. Bruker representant i nettverket representerer helsepersonell i spesialisthelsetjenesten.

Nettverket formål og hovedoppgaver:

  • Bidra til likeverdige helsetjenester med god kvalitet, med mål om å redusere variasjon i praksis.
  • Kompetansespredning gjennom nettverket ved å bistå til at eksisterende og ny kunnskap fra forskning og kvalitetsregistre blir tatt i bruk i alle regioner.
  • Bistå eiere og nasjonale helsemyndigheter til å avklare faglige spørsmål.

Nettverket vil benytte flere ulike virkemidler som nettside, nettbasert kurs og undervisning, fysiske seminarer, veilednings-tjeneste, standardiserte skjemaer for forbedringsbefaring/revisjons og kompetanseverktøy for måloppnåelse Det vises til Aktiviteter i nettverket for detaljer.  

Koordinerende fagmiljø

Avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus HF og ledes av seksjonsleder ved Seksjon for dekontaminering. Bruker representant i nettverket representerer helsepersonell i spesialisthelsetjenesten.

  • Eivind Espeland (Seksjonsleder SDK): Leder – Node HSØ.
  • Monica Holm (Spesial ingeniør – lab): Aktivitetskoordinator, rådgiver
  • Line Nateland (Spesial ingeniør – lab): Rådgiver
  • Magne Føllesdal (Ingeniør): Rådgiver – validering
  • Mehrdad Sefidi (Spesialingeniør): Rådgiver – validering
  • Mylene V. Rimando (Hygienesykepleier): Spesialrådgiver
  • Egil Lingaas (Avdelingsoverlege smittevern): Spesialrådgiver

Noder

Noden i hver region skal innenfor sin 20% stilling bidra til at nettverkes oppgaver løses gjennom å:

  1. Delta i planleggingsmøter for nettverkets aktivitet, herunder ferdigstillelse, evaluering og revidering av nettverkets handlingsplan og tiltak for måloppnåelse.
  2. Samhandle med koordinerende fagmiljø og øvrige noder i nettverket for gjennomføring av tiltak etter handlingsplan.
  3. Være kontaktpunkt, rådgiver og formidler i egen helseregion for aktiviteten i NKKD.
  4. Være ansvarlig for samhandling, rapportering og dialog med eget regionalt RKS.
  5. Bistå det koordinerende fagmiljøet med informasjon fra egen region til nettverkets årsrapport.
  6. Være faglig oppdatert på dekontaminering, også internasjonalt, og bidra til å gjøre denne informasjonen tilgjengelig i egen region.

Det ligger ikke til nodens mandat å være prosjektleder, overordnet ansvarlig eller generell rådgiver for dekontaminering i egen region.

  • Honeylyn Co Bjørkvoll (Sterilteknikker): Helse Nord, UNN
  • Randi Solheim (Hygienesykepleier): Helse Midt, St. Olavs Hospital
  • June Aksnes (Avdelingssjef SSA): Helse Vest, Bergen
  • Eivind Espeland (Seksjonsleder): Helse Sør-Øst, OUS

Brukerrepresentant

Skal medvirke til at nettverkets handlingsplan, aktivitet og definert måloppnåelse samsvarer med behovet for kompetansetilførsel hos brukerne. Brukermedvirkning defineres som at «de som berøres av en beslutning, eller er brukere av tjenester, får innflytelse på beslutningsprosesser og utforming av tjenestetilbudet» (Stortingsmelding nr. 34, 1996-97).

  • Rune Fjelstad (Seksjonsleder Sterilsentralen): Helse Sør-Øst, Ahus

Handlingsplan

Nettverket jobber etter en handlingsplanen som er bygget rundt rammefaktorer for å oppnå faglig forsvarlig dekontaminering;   

  1. Organisasjonsstruktur: ansvar og roller som kreves.
  2. Kvalitetskultur: kvalitet og kontroll som kreves.
  3. Kompetansekultur: kunnskap og kompetanse som

Handlingsplanen er utarbeidet med fundament i NKD sitt kunnskapsgrunnlag, kjennskap til fagmiljøene, tjenestens reviderte kompetanse-spredningsplanen fra 2019 og en kartlegging av behovene i regionene gjennomført i 2023. Planen inneholder definert måloppnåelse for nettverkets arbeid.

 

    Kurs

    • Dekontamineringsdagene 2025
      Konferansen holdes tirsdag 14. mai og onsdag 15. mai på Thon Hotel Oslofjord, Sandvika.
      Dekontamineringsdagene 2025
      14.
      mai
      2025
      2 dager