Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Når energien ikke strekker til
Til tross for stadig bedre behandling av revmatisk sykdom hos barn og ungdom er utmattelse et vanlig symptom. Som fysio- og ergoterapeut på OUS møtte vi jevnlig disse pasientene og vi savnet gode verktøy i arbeidet.
Alle kan føle seg slitne og trette, men for noen blir den følelsen ikke borte til tross for at de får nok søvn og hvile. De føler seg utmattet hele tiden og kan ha vansker med å fungere i hverdagen.
Hvor skulle vi begynne? Hvordan skulle vi kartlegge og undersøke dette best mulig? Og kunne vi faktisk gjøre noe med det?
Dette var spørsmål vi ofte satt med og som vi tenkte at også andre fysio- og ergoterapeuter hadde stilt seg. Så vi bestemte oss for å lage en kunnskapsbasert fagprosedyre. Hensikten var å lage en slags oppskrift for hvordan vi skulle gå fram når vi møtte disse pasientene.
For å få dette til, samlet vi kunnskap fra forskning, kolleger og brukere.
Hvorfor får noen utmattelse?
Vi vet ikke helt hvorfor noen får utmattelse, men vi vet noe om faktorer som påvirker. For å forstå dette bedre bruker vi en modell. Den er delt opp i biologiske faktorer (kroppen og sykdommen), psykologiske faktorer (følelser og tanker) og sosiale faktorer (hvordan omgivelsene påvirker). For eksempel kan smerter, stress, for lite søvn og bekymringer gi mer utmattelse.
Kartlegging og undersøkelse
Spørsmål om utmattelse bør inngå i undersøkelsen. Det er viktig å finne ut om barnet har utmattelse og hvordan det påvirker hverdagen.
Er det vanskelig med deltakelse i fritidsaktiviteter? Hva med skolen?
For å få oversikt over dette gjøres en kartlegging av barnets aktiviteter gjennom uken. Her prøver vi å finne ut om det er noen dager eller aktiviteter som krever mye energi og om man gjenkjenner noen mønstre som bør endres. Det bør også undersøkes hvilke faktorer som påvirker utmattelsen hos barnet, for eksempel mye smerter, lite søvn, og lite fysisk aktivitet.
Det finnes også noen standardiserte måleinstrumenter som kan benyttes.
Tiltak og behandling
Det er begrenset med forskning som viser hvilken behandling som er effektiv for å redusere utmattelse, men noen funn tyder på at trening kan ha positiv effekt. Tiltak som anbefales i prosedyren baseres hovedsakelig på erfaringer fra terapeuter og pasienter.
Det er viktig med pasientopplæring for å øke forståelse og bevissthet rundt eget aktivitetsnivå og hvordan ulike faktorer påvirker utmattelsen. En aktivitetsplan kan utarbeides i samarbeid med barnet for å få et passe og jevnt aktivitetsnivå.
Dette gir barnet en mer forutsigbar hverdag med balanse mellom hvile og aktivitet. Planen justeres ved behov. Det finnes også mange andre faktorer som kan påvirke utmattelsen hos den enkelte og tiltak bør rettes mot disse.
Smerte er en faktor som sterkt henger sammen med utmattelse. Det er derfor viktig at tiltak rettes mot å behandle smerte. Noen barn er lite fysisk aktive og bør motiveres til bevegelse. Å tilrettelegge for deltakelse i skole og fritidsinteresser er viktig for at pasienten skal oppleve mestring.
Vi har utarbeidet en informasjonsfilm som kan skape forståelse for hvordan hverdagen med utmattelse kan oppleves.
Å snakke med venner og andre om egen utmattelse kan være utfordrende, her kan også filmen være til hjelp. Barn med uttalt utmattelse har ofte behov for tjenester fra flere og det er nødvendig med samarbeid mellom disse for eksempel skole og helsevesen.
Samarbeid for et bedre tilbud
Den kunnskapsbaserte fagprosedyren er utarbeidet i samarbeid med kollegaer fra hele Norge, både på sykehus og i kommunehelsetjeneste. Vi er i gang med å bruke prosedyren her på OUS. Vi ser frem til å få erfaringer med hvordan dette fungerer i praksis og ikke minst hvordan pasientene opplever det.
Vi håper at arbeidet vårt har gitt økt fokus på utmattelse hos barn og ungdom med revmatisk sykdom og bidrar til et bedre fysio- og ergoterapitilbud til denne pasientgruppen.
Lenker og referanser:
Prosedyren med tilhørende pasientinformasjon